2019. október 28., hétfő

Rákosi Sztálin 50 évek könyvei könyvcsomag 21 db - Jelenlegi ára: 6 000 Ft

21 db könyv
1.
SPANOV - Összeesküvők I. kötet, 1952, Új Magyar Könyvkiadó
Fordította: Kerek Ernő
(A kiadót 1946-ban alapították 48-tól főként a szovjet irodalom műveit adták ki ma is létezik Európa Kiadó néven
... Hat óra múlt tíz perccel, amikor a néger küldöncök végigjárták a Fehér Ház hivatalos helyiségeit. - Elment!
Ez a lakonikus közlés azt jelentette, hogy az elnök elhagyta dolgozószobáját és kerekes karosszékén átgördült a Fehér Ház magánlakosztályába. Bizonyára úszómedencében tölti fiaival az időt ebédig. Úszni fog: kárpótlást keres azért, hogy a földön mozdulatlanságra van kárhoztatva. Akár a hal, olyan eleven a vízben. Biztosan most is hancúrozik majd. Víz alá buktatja egyik fiát vagy talán vendégét forgatja meg játékos kézzel. Ebéd után pihen: bélyeggyűjteményét nézegeti vagy kicsomagolja az Angliából ma érkezett hajómodelleket. Egyébként aligha akadt tisztviselő, akit az elnök időtöltése érdekelt volna. Az altiszt jólismert jelentésére sietve behajtották a dossziékat, hogy minél előbb elhagyhassák a Fehér Ház falait. Az elnök távozásával megszűnt a Fehér Házban a hivatalos élet. Csak abban az épületszárnyban folyt tovább a munka, ahol Roosevelt legközelebbi munkatársai - a szárnysegédek és tanácsadók dolgoztak...
2.
Sahov - Tűzmadár nyomában, 1953
3.
Vilis Lacis - A halász fia, 1958, Táncsics
Vilis Lacis (május 12, 1904 - február 6, 1966) Lacis könyveit több mint 50 nyelvre lefordították.
(a legtöbb nyelvre lefordított lett író) 1933-ban adták ki nagysikerű regényét a "Zvejnieka dels" (halász fia).
A legnépszerűbb író a 1930-as években. Halászat Oskar Klava hazájában
4.
Vilisz Lacis - Zúg a vihar II. -III. kötet, 1952, Új Magyar Könyvkiadó
A II. világháború.
A dolgozó nép harcát siker koronázza, a hazaáruló politikusok elmenekülnek és megszületik Szovjet-Lettország.
A Sztálin-díjas író a lett nép döntő évtizedének - az 1930-1940-es évek - történetét tárja elénk.
Valósághűen ábrázolja a burzsoá Lettország utolsó éveit, a kulákdiktátor Ulmaniszt, az elvtelen politikusok pénzéhes figuráit. Az embertelen kizsákmányolás ellen harcoló munkásosztályt, melyet a Lett Kommunista Párt vezet, egyre erősödik. A regény az 1941-es eseményekkel: a német fasiszták rablótámadásával,
a szovjet csapatok visszavonulásával végződik. Nagy erénye az írónak, hogy kitűnően érzékelteti a szovjet nép legyőzhetetlenségét, amely gazdag hazájának boldog birtokosa és nincs erő, mely ettől megfoszthatná.
5.
Popov - Acél és salak, 1956, Magyar szovjet Társaság
6.
 Vasziljevszkaja - Ének a vizek fölött, 1952, Új Magyar Könyvkiadó
A II. világháború. Minden szereplője mesterien megrajzolt, élő alak. A burzsoa Lengyelországtól elfoglalt Nyugat-Ukrajna és Belorusszia leigázott népének keserves sorsáról, majd a szovjet hadsereg felszabadítása utáni boldog életéről szól ez a költői szépségű, ragyogóan megírt, elejétől végig érdekes könyv. Egyetlen kis falu életéből megismerkedünk az egész hatalmas terület minden bajával-gondjával; a hódítók gyakran vadállati kegyetlenségével, az elnyomottak hősiességével, ami végre meghozza gyümölcseit, s a felszabadult nép új élete építésére készen fogadja a felszabadítóit.
7.
Szentiványi Kálmán-A föld alatti folyam, 1961, Kossuth
A nagysikerű, SZOT-díjas "A völgy emberei" és "A sárga kezű leányok" folytatásában az író tovább rajzolja a Veszprém környéki iparvidék munkásainak és parasztjainak krónikáját. Ez az évtized - a harmincas évek közepétől a felszabadulás utáni első hónapokig - mintegy betetőzése az eddigi eseményeknek: a regény valamennyi szereplője válaszút elé kerül.
8.
Szimonov - Nem születünk katonának, 1965, Európa
A regény a Lenin-díjas szerző háborús trilógiájának második kötete. A világhírű szovjet író, Konsztantyin Szimonov hazánkban is nagy sikert aratott művének, az Élők és holtak-nak a folytatása. A jól ismert hősei a fronton újra magára találó Szincovot, a mindig józanul gondolkozó, megfontolt és nagyon rokonszenves Szerpilin tábornokot, a partizánmunkában életét kockáztató Tánya orvosnőt és a többieket másfél évvel később látjuk viszont a Honvédő Háború talán legizgalmasabb és legdrámaibb szakaszában – a sztálingrádi csatában. Az író mély emberséggel, nagyon őszintén beszéli el a harcok drámai történetét és hősei sorsát, lebilincselően ábrázolja a háború borzalmaiba kényszerített ember helytállását.
9.
Spanov-Gyújtogatók, 1952, Új Magyar Könyvkiadó
Fordította: Gyöngyi László
A hidegháború egyik leguszítóbb könyve, a szovjet Spanov "Gyújtogatók" című álregénye.   Az igencsak tanulságos bölcseskedésnek a végkövetkeztetése korántsem vigasztaló. Arra jut, hogy a népek és a pénzvilág hercegeinek küzdelme javában dúl még. És egyelőre - állapítja meg búsan -a győzelemhez a hercegek állnak közelebb.
10.
Michael Sayers – Albert E. Kahn  A nagy összeesküvés, 1950, SZIKRA
The Great Conspiracy: The Secret War Against Szovjet-Oroszország (1946) 1917 tavaszán megdöntik a cári rendszert
Orosz forradalom - és harc az új szovjet-állam ellen 1921 - a Vörös Hadsereg győzelme
Albert Kahn Eugene
 (Május 11, 1912 - szeptember 15, 1979, más néven Alfred)
amerikai újságíró, fotós, író és unokaöccse a modernista építésznek ipari Albert Kahn-nak.
Michael Sayers
Író, akinek a karrierje soha nem heverte ki azt, hogy az ötvenes években feketelistára került az Egyesült Államokban.
11.
Mihail Alekszandrovics Solohov - Új barázdát szánt az eke, 1948, első kiadás, Szikra
Fordította: Tamás Aladár (Vjosenszkaja, 1905. május 24. – Vjosenszkaja, 1984. január 21. ) irodalmi Nobel-díjas orosz-szovjet elbeszélő, regényíró.
12
Berzeviczky Gizella - Márianosztra, 1948, Szikra
Az I. világháborút követően megváltozott a márianosztrai fogvatartottak összetétele. Megjelentek a politikai elítéltek, főként a kommunista párt tagjai. Márianosztrán raboskodott Berzeviczy Gizella a "Márianosztra" című könyv szerzője,
valamint Andics Erzsébet, aki 1949-től 1957-ig az Elnöki Tanács tagja volt. .
13.
P. Versigora - Tiszta lelkiismeretű emberek, 1950. Szikra
Az 1948-as moszkvai kiadás fordítása A Nagy Honvédő Háború alatt a német megszállók féltek a hallatlanul gyorsan, észrevétlenül mozgó, váratlanul odacsapó partizánosztagoktól, a láthatatlan hadseregtől, mint a frontcsapatoktól.
A Vörös Hadsereg nagyszabású hadműveleteit mindvégig eredményesen támogató, legendás Kovpak-sereg fegyvertényei történelmi hitelességgel és művészi plaszticitással elevenednek meg a regény lapjain. Versigora első személyben mondja el a partizáncsapat vakmerő portyáinak történetét - joggal, hisz a leírt eseményeknek maga is résztvevője vagy tanúja volt.
14.
 Flavius Josephus - A zsidó háború, 1958, Gondolat
Josephus Flavius, az ókori világ egyik legnagyobb történetírója szemtanúja volt a 66-70 közötti zsidó háborúnak, melynek végén a Titus vezette római csapatok bevették Jeruzsálemet, felégették a Templomot, és ezzel beteljesült Dániel próféta jövendölése a „ város és a szent hely elpusztításáról”. Miért következett be és miért éppen ilyen módon Jeruzsálem megsemmisítése? Miért vonultak vissza a város falai alól először Cestius, majd Vespasianus katonái is?
Elkerülhetetlen volt-e a nemzeti katasztrófa?
15.
Vaszilij Ardamatszkij - A Saturnus nem válaszol, 1966, Zrinyi Katonai Kiadó
1941. június 21-én, éjszaka, egy Moszkva melletti katonai repülőtérre egy repülőgép érkezik...
Egy egy német diverzáns, akit ejtőernyővel dobtak le Belorusszija felett; kihallgatását az állambiztonsági tisztek azonnal megkezdik. A fogoly a beszélgetés elején nagyképű és cinikus, aztán az érvek és a körülmények hatására vallani kezd: a náci katonai kémszolgálat, az Abwehr, „ Saturnus" néven különleges hírközpontot létesít, hogy így segítse hatékonyan a szovjetellenes háborút. 15 év múlva, az egyik szovjet múzeum alkalmazottja felismeri a látogatók között, volt kínzóját, aki egyszerű turistaként jár-kel a szovjet fővárosban. A turista nem más, mint Müller, az egykori Gestapo alezredes, a „ Saturnus" egyik volt főnöke. Letartóztatják és bíróság elé állítják; lefogásával a „ Saturnus" utolsó ügynöke is horogra került, és elnyeri méltó büntetését.
16.
 Jurij Dold-Mihajlik - Ordasok között, 1959, Zrinyi Katonai Kiadó
(rojtosra olvasott, de hiánytalan példány.... )
Ezerkilencszáznegyvenkettőt mutat a kalendárium, legvéresebb napjait írja a történelem.
A keleti fronton egy SS-tiszt ébreszti izgatottan a parancsnokát: rendkívüli esemény történt.
Egy szovjet tiszt átszökött az első vonalon, s magával Berthold ezredessel, a felderítő osztály vezetőjével akar beszélni.
Néhány perc múlva olyasmi történik, amire nem számított az ezredes: egykori barátjának, a Szovjetunióba dobott német kémnek életben maradt fia: Heinrich von Goldring áll előtte szovjet tiszti egyenruhában, hogy a Führernek felajánlja hazafias szolgálatait. Ki is tulajdonképpen Heinrich von Gonldring? Hogyan sikerül megszereznie a német hadvezetés legféltettebb titkait?
17.
Szimonov - Élők és holtak, 1977, Európa
Az Élők és holtak lapjain nagy szavak, patetikus fordulatok helyett az előadásmód puritán egyszerűségével, az egész művet átható mély emberséggel találkozunk, s ami talán a legfőbb érdeme: Szimonov kíméletlen őszinteséggel ábrázolja a történelmi valóságot – a háború kezdeti szakaszának küzdelemmel és tragédiákkal teli napjait. A front minden borzalmát személyes élményként tapasztaló író a Honvédő Háború első, drámai hónapjairól számol be dokumentumszerű hitelességgel. A történet – egy fiatal szovjet tiszt háborús viszontagságainak izgalmas históriája.
18.
Bondarev - Égő hó 1972, Európa kiadó
a sztálingádi csata.....
19.
Ilja Ehrenburg - Vihar, 1949, Szikra kiadó
A Vihar a második világháborúról szóló legmonumentálisabb regények egyike.
 A fordulatos cselekmény szovjet, francia, német földön játszódik, szovjet mérnök, színésznő, egy francia gyáros lánya, kijevi fiatalok, katonák, partizánok, ellenállók, kollaboránsok, tehetetlen áldozatok és önfeláldozó hősök sodródnak a háború viharában.
20.
Mihail Bubenko - Fehér Nyírfa, 1980, Kossuth kiadó
A Nagy Honvédlő Háboró - a  véres harcok krónikáját mintegy ellenpontozza a szölőföld tájainak költői, lírai rajza és az oly nagy gyöngédséggel emlegetett fehér nyírfa...
21.
Solohov - Feltört ugar, 1961 Európa
Az író hősei nem paraszti pojácák, hanem emberek, igazi emberek.
Okos-ravaszok vagy indulatosak, dolgos-szorgosak.... az emberi világ, s benne az évezredes szolgasággal nyomorított paraszti világ,.... minden a maga helyén van, és mind azt mondja, azt cselekszi, ami a jelleméből következik....


Jelenlegi ára: 6 000 Ft
Az aukció vége: 2019-11-18 07:30 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése