2021. március 26., péntek

József főherceg tábornok dombormű, bronz - katona relief - Jelenlegi ára: 65 000 Ft

József Ágost főheceget ábrázoló EREDETI bronz dombormű 31 cm magas. Hibátlan darab az eredeti patinájával. 1914. november 1. után és 1916 vége előtt készült, József Ágost főheceget ábrázolja lovassági tábornoki egyenruhában, mint a keleti (román) front (Heeresfront Ost) parancsnokát. A maga nemében egyedülálló. Bár mind az első világháborúban, mint a két háború között kiemelt szerepet játszott a katonai és politikai életben, alig van szobor ábrázolása!!!
Eredetileg márvány lapra volt erősítve. A hátulján a csavarokat pótoltattam, hogy újra felerősíthető legyen. Képek mellékelve az eredeti és a csavarpótlás utáni állapotáról.
Pénzvisszafizetési garanciát vállalok az eredetiségére! Az archív képek csak illusztrációk.
Életútja:
Vitéz Habsburg– Lotaringiai József Ágost főherceg (Alcsút, 1872. augusztus 9. – Rain bei Straubing, NSZK, 1962. július 6. ), József nádor apai unokája, osztrák főherceg, magyar királyi herceg, honvéd tábornagy, felsőházi tag. 1918-ban királyi helytartó, 1919-ben kormányzó, 1936– 44-ig az MTA elnöke, a Vitézi Rend emigrációs újjászervezője, és Horthy Miklóst követően annak második főkapitánya.
Az első világháborúban 1914. október 25-én kinevezték a temesvári VII. hadtest parancsnokává, amely a Kárpátokban kemény honvédő harcokat vívott a Magyarországra benyomuló oroszokkal. 1914. november 1-jén lovassági tábornokká léptették elő, és kitüntették az első osztályú Vaskereszttel.
 
November végén, I. Ferenc József halála után Károly császár József főherceg vezérezredest nevezte ki a keleti front (Heeresfront Ost) parancsnokává. Az orosz és román hadsereggel kerültek szembe. 1916 végére visszahódították a románok által megszállt Erdély keleti részeit is, és megkezdték a fegyverszüneti tárgyalásokat.
 
1918 októberében az új uralkodó, Károly császár és király József főherceget kinevezte a balkáni hadseregcsoport (a korábbi Kövess seregcsoport) parancsnokává. Székely hadosztály harcai!
 
1918. október 26-án IV. Károly király – a magyar nacionalisták megnyugtatásának szándékával – József főherceg tábornagyot nevezte ki az összes magyar csapatok főparancsnokává, és saját teljhatalmú magyarországi helytartójává („ homo regius” -szá, szó szerint „ királyi emberré” ).
 
József főherceg családjával a Magyar Tanácsköztársaság kikiáltása után is Magyarországon maradt, családtagjaival együtt. A kommunista belügyi népbiztosság megbízottai megfigyelés alatt tartották az alcsúti kastélyt, de a főherceg olyan népszerű személyiség volt, hogy nem zaklatták. A proletárdiktatúra bukása után ismét vállalt politikai szerepet: 1919. augusztus 7-én Magyarország kormányzójává (Reichsverweser) nyilvánította magát.
 
József főherceg 1919. augusztus 23-án kénytelen volt lemondani, és megerősíteni a Szegeden tartózkodó Horthy Miklós altengernagyot a magyar Nemzeti Hadsereg főparancsnoki tisztségében. Amikor Horthy, az antant engedélye alapján bevonult a románok által kifosztott fővárosba, József főherceg az új „ erős ember” mellé állt, és támogatta kormányzóvá választását

Jelenlegi ára: 65 000 Ft
Az aukció vége: 2021-03-27 05:33 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése