2022. május 16., hétfő

Pintér Jenő Pintér Jenő Magyar irodalomtörténete. Tudományos rendszerezés. 5 kötete egyben . (*02) - Jelenlegi ára: 30 0


Pintér Jenő Pintér Jenő Magyar irodalomtörténete. Tudományos rendszerezés. 5 kötet.
csak a 2 3 6 7 8 kötetek 
2. kötet: A magyar irodalom a XVI. században.
3. kötet: A magyar irodalom a XVII. században.
6. kötet: A magyar irodalom a XIX. század második harmadában
7. kötet: A magyar irodalom a XIX. század utolsó harmadában. –
8[/I]. kötet: A magyar irodalom a XX. század első harmadában. I. – [8/II. kötet]: A magyar irodalom a XX. század első harmadában II.  
Pintér Jenő monumentális irodalomtörténet-írása mindmáig a leghosszabb, egyetlen szerző által írott szintézis, egyben a hazai késő-pozitivista tudományosság figyelemreméltó alkotása. „ Pintér Jenő könyve nem csupán irodalomtörténet, hanem az egyes írókra s irodalmi kérdésekre vonatkozó irodalomnak is teljes feldolgozása. Szövegéhez csatolt jegyzeteiben külön művet kapunk: a magyar irodalomtörténeti gondolkodás és ítélet fejlődését. ” – írta a munkáról Kuncz Aladár.
Általános politikai és művelődéstörténeti összefoglaló vezet be minden kötetet; a szoros értelemben vett irodalmi anyag mellett kritikatörténettel, az irodalmi generációk közti ellentétek és a létrejövő irodalmi intézmények történetével, színháztörténettel, valamint nyomdászat- és sajtótörténettel is foglalkozik a munka. Pintér Jenő a szorosan vett magyar irodalmi életművek mellett a magyarországi latin, német, tót, szerb és román nyelvű irodalom fejlődését is figyelemmel kíséri, és nem kevés figyelmet szentel a közéleti publicisztikának. Bár a szerző kimondottan törekszik az elfogulatlan, több szempontot figyelembe vevő tárgyalásmódra, kötetnyitó korszakösszefoglalóira markáns módon rányomja bélyegét egy pályája csúcsán álló konzervatív irodalomtörténész mindenképpen érdekes látószöge; a munkát ennek figyelembevételével lehet értékelni. Egészen a rendszerváltásig minden akadémiai irodalomtörténeti összefoglaló politikai és művelődési helyzetértékeléssel nyitotta nagyobb rész-egységeit, jelen munka kultúrfölényt propagáló nemzeti szempontot érvényesít, az 1945 utáni összefoglalók osztályharc-elméleti kitérőitől viszont teljesen mentes a munka. Az egyszemélyes vállalkozás tekintélyes tudásanyagot mozgat, a minden fejezet végén álló bibliográfiai részletei egyedülállóan pontosak és részletgazdagok.
A megrendelt könyvek a rendelést követően azonnal átvehetők budapesti antikváriumunkban a bolt nyitvatartási idejében, vagy kiszállítjuk Önnek a Szállítási és garanciális fül alatt részletezett feltételek mellett.

Jelenlegi ára: 30 000 Ft
Az aukció vége: 2022-05-17 02:09 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése