2020. május 30., szombat

Eladó Krieg Frerenc: Tornácos ház című olaj, farost festménye - Jelenlegi ára: 69 999 Ft

Eladó Krieg Ferenc / Tornácos ház című olaj, farost festménye. Mérete 80*60 cm + keret, szignózott jelzés: jobba lent.  Azonnal falra akasztható, hibátlan, szobai állapotú darab.
Krieg Ferenc (Zalaegerszeg, 1921. május 25. – Szombathely, 2013. március 4. ) magyar festőművész. Gyerekként édesapja betegeskedése miatt családjával együtt Budapestre költöztek, ahol szorgalmasan járni kezdett a Szépművészeti Múzeumba. Egy teremőr vette észre, hogy ez a gyerek mindennap itt van, ezért elvitte az ifjú Krieget Hoffmann Edithez, a 20. századi művészettörténet egyik legnagyobb alakjához, aki ott és akkor a grafikai részleg vezetőjeként dolgozott, s a megszeppent fiú elmondta neki: ő bizony festő szeretne lenni. Hamarosan már másolhatott képeket a múzeumban, és elkerülhetett Révész Imre nagy múltú magániskolájába is - innen szinte már egyenes út vezetett az akadémiára, ahol olyan mesterei voltak, mint Burghardt Rezső vagy Berény Róbert. Majd nagy nehézségek árán végigharcolta a második világháborút - még Passauban is elkerült, aminek történelmi levegője nagy hatással volt rá -, de hazatérve az életén kívül egyebe nem is nagyon maradt, abba kellett hagynia az akadémiát, különböző magániskolákban folytatta, miközben dolgozott serényen, villamoskalauztól a könyvelőn át a Vas megyei Moziüzemi Vállalatnál dolgozó dekoratőrig sok minden volt. De vállalt térképszerkesztést is, amelynek révén eljuthatott Mongóliába, életének ez az epizódja - különös tekintettel a nyomorra és a buddhista tradíciókra - számos grafika, festmény, lemezdombormű megalkotására ihlette.
A 70-es, 80-as években jönnek a - művész által vagy tizenötször látott - Velencei karnevállal kapcsolatos témák, a titokzatos, szerepjátszó, maszkos alakok. A harmadik nagy egységet a tájképek jelentik: bár technikája folyamatosan változott, a pillanatnyiság mindig jellemző ezekre: egy-másfél óra alatt megfestette ezeket, hogy az adott momentumot a maga frissességében tudja megragadni,
1939-40-ben Gallé Tibor és Révész Imre festőiskolájában tanult, 1942 és 1945-ben pedig a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, mesterei: Burghardt Rezső, Berény Róbert, Gábor Móricz. A festészet és a grafika hagyományos és újabb eszközeit gazdag változatosságban használta fel.
1969-73-ban geológiai expedíció rajzoló tagjaként Mongóliában dolgozott. Ez és ismételt velencei útjai is mély hatással volt a látványhűtől az elvontig ívelő festészetére.
15 alkalommal járt Velencében, ahol megragadta a Velencei karnevál hangulata, mely számos maszk, maskarás alak és egyéb nonfiguratív mű megalkotására ihlette.
1970 óta a művész Szombathelyen élt, tájképei a közeli Szajki tavaknál készültek. Beleszeretett ebbe a tájba, amelyet minden évszakban, hihetetlen színgazdagsággal és vad, energikus ecsetvonásokkal elevenített meg.
Nonfiguratív alkotásainak formavilága meghökkentő, sokszor ijesztő is, színviláguk élénk, érzékeinket felkavaró.
A festőművész 1962 óta tagja a Művészeti Alapnak. Attól kezdve több mint harminc önálló tárlata volt valamint számos csoportos bemutatón szerepelt Franciaországtól az akkori Csehszlovákián és Jugoszlávián át egészen Koreáig.
Mesterei: Gallé Tibor, Révész Imre, Burghardt Rezső, Berény Róbert, Gábor Móricz.
Eredetiségére örök pénzvisszafizetési garanciát vállalok!


Jelenlegi ára: 69 999 Ft
Az aukció vége: 2020-05-31 08:35 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése